nbheaderl

Computerblues Nieuwsbrief januari 2020

In deze nieuwsbrief:

Groot beveiligingslek in Windows 10: update direct

TeamViewer niet meer beschikbaar voor ondersteuning op afstand

Hoewel het niet mijn gewoonte is om zo kort na elkaar nieuwsbrieven te versturen, moet ik vandaag helaas een uitzondering maken. Er zijn vandaag namelijk twee ontwikkelingen die jullie directe aandacht vragen.

Als eerste lees je hieronder meer over het zeer grote beveiligingslek in Windows 10 dat onlangs is ondekt en wat je er aan kunt doen.

Daarnaast aandacht voor mijn ondersteuning op afstand. TeamViewer heeft namelijk ook vandaag plotseling besloten dat de versie die ik tot nu toe gebruikte te oud is en niet meer gebruikt mag worden. Gelukkig heb ik inmiddels met Splashtop SOS een waardige vervanger klaarstaan. Ook hierover lees je verderop meer.

Groeten,

Mark Hazeleger

Beveiligingslek Windows 10: Update je computer direct

Windows_Product_Family
Microsoft heeft vandaag een kritieke update uitgebracht voor het dichten van een zeer groot beveiligingslek in Windows 10.

het gaat hierbij om CVE-2020-0601, een lek, waarbij onwelwillenden malware als vertrouwde applicatie in Windows kunnen installeren.

Microsoft heeft voor het dichten van dit lek inmiddels een update uitgebracht. Het advies is om direct je computer handmatig te updaten.

Dit doe je alsvolgt:

-Klik het vergrootgals rechts naast de startknop aan en zoek naar update.

-Klik op het zoekresultaat "Naar updates zoeken"om het update venster te openen

-Klik op naar updates zoeken.en wacht op de resultaten.

-Installeer de gevonden updates direct en start indien nodig de computer opnieuw op.

Het nummer van de update is afhankelijk van de Windows 10 versie die je hebt:

Windows 10 versie 1709: KB-4534276
Windows 10 versie 1803: KB-4534293
Windows 10 versie 1809: KB-4534273
Windows 10 versie 1903 en 1909: KB-4528760

Via de optie "Geschiedenis van de updates" in het updatevenster kun je controleren of de update is geïnstalleerd.

Mocht je overigens één van de eerste drie KB nummers terugzien in je update historie, dan heb je niet de meest actuele Windows 10 versie en stopt de ondersteuning van jouw versie waarschijnlijk vrij binnenkort al. Nieuwe Windows 10 versies hoor je automatisch te krijgen, dus loop je nog achter dan is het misschien handig om even contact op te nemen om te kijken waarom versies 1903 of 1909 nog niet geïnstalleerd zijn.

Meer over dit lek op o.a. Webwereld


Vaarwel TeamViewer, welkom Splashtop!

Splashtop SOS
Vandaag hield de TeamViewer versie die ik tot dusver gebruikte om jullie op afstand te ondersteunen op met werken. Kennelijk is deze versie te oud geworden en is de ondersteuning stopgezet.

Vaarwel TeamViewer dus, je hebt jullie en mij de afgelopen jaren veel gemak bezorgd.

Tijd dus om uit te kijken naar het meest geschikte programma om de ondersteuning op afstand voort te kunnen zetten.

De keus is daarbij gevalen op Splashtop SOS.

Splashtop SOS werkt op een vergelijkbare manier als de QuickSupport van TeamViewer die jullie gewend zijn. Dus alleen een kleine download van het SOS programmaatje, dat vervolgens alleen actief is als je hem zelf start. Ook bij Splashtop SOS wordt niets geïnstalleeerd dat stiekem op de achtergrond blijft draaien.

Zoals voorheen dus: Bellen en desgevraagd Splashtop SOS starten en je nummer doorgeven.


Splashtop
Als je TeamViewer nog op je bureaublad hebt staan kun je deze verwijderen. Splashtop SOS voor Windows en Mac zijn inmiddels beschikbaar via mijn website onder het kopje Support op afstand.

Download de geschikte versie dus alvast en zet hem op je bureaublad!


De Computerblues nieuwsbrief verschijnt enkele malen per jaar op onregelmatige tijden. Meestal om je te informeren over ontwikkelingen waarvan ik denk dat ze voor jou van belang zijn. Een enkele keer voor een schaamteloze aanbieding waarvan ik vind dat ik ze je echt niet mag onthouden. Maar wel eentje waar ik uiteraard zelf ook volledig achter sta. Wil je de Computerblues Nieuwsbrief niet meer ontvangen, meldt je dan af via de link onder aan deze email.

Klik op de link om meer te weten te komen over het privacybeleid van Computerblues

Volg Computerblues

Facebook
Twitter