Advies

image_print

Goed advies is het halve werk

Computerblues - AdviesHet gebeurt me te vaak: tegen problemen aanlopen door ondoordachte keuzes van klanten. Problemen die hierdoor ontstaan leiden dan tot hoge kosten voor onderhoud en teleurstelling bij de klant. Financiële teleurstelling, maar vooral: de aanschaf voldoet niet aan de verwachting en gebruiksbehoefte van de klant.

Daarom vind ik een goed advies vooraf zo belangrijk. Wat zijn de behoeften en welke oplossing past daarbij. Advies kan volgen een uitgebreide situatiecheck bevatten, maar kan ook volstaan met een telefoontje of email, voorafgaand aan een voorgenomen aanschaf. Door de juiste vragen te stellen probeer ik dan in kaart te brengen wat uw behoeften zijn en welke keuzes voor hard- en software en inrichting van het systeem of netwerk hier het best op aansluiten.

Adviezen kunnen betrekking hebben op tal van zaken. Ik probeer altijd naar het totaalplaatje te kijken:

  • Vaststellen van systeemeisen voor computer of laptop, apparaatkeuze
  • Keuze van tablet of smartphone
  • Print- en faxoplossingen
  • Samenwerking tussen meerdere apparaten
  • Backup en centrale opslag (op locatie of in de cloud)
  • Internetverbinding, netwerkinrichting en WIFI dekking
  • Noodstroomvoorziening
  • Randapparatuur

 

Goedkoop, duur of duurzaam?

Met name bij de selectie van een computer of laptop kan het zeer interessant zijn om verder te kijken dan alleen de glimmende folders van de grote winkelketens. Een goede gebruikte pc of laptop kan vaak voor minder geld evenveel plezier opleveren dan een middelmatige nieuw model uit de folder. Dit is uiteraard ook weer afhankelijk van ùw gebruikswensen. Als u per sé een laptop met touchscreen wil aanschaffen dan zijn die gebruikt nog niet te vinden. Ook 17″ laptops moet je gebruikt met een lampje zoeken. Waarom is dit?

Het aanbod van goede gebruikte computerapparatuur bestaat vrijwel uitsluitend uit modellen uit de zakelijke produktlijnen van de grote computerleveranciers zoals  Lenovo, HP, Dell, Toshiba. In de zakelijk markt is heel weinig vraag naar 17″schermen, omdat laptops in die markt echt bedoeld zijn als draagbare werkplek. De grens voor het probleemloos meenemen (afmeting en gewicht) van een laptop ligt meestal bij 14″. 15″laptops komen uiteraard ook voor, maar dit zijn dan vaak zwaarder uitgevoerde modelen die echt als desktopvervanger worden gebruikt en minder vaak onderweg meegenomen worden.

Het grote voordeel van de zakelijke produktlijnen is dat de bouwkwaliteit van de hardware meestal beter is dan van goedkope of middenklasse nieuwe apparaten. Die bouwkwaliteit betreft niet alleen de stevigheid van de behuizing, maar ook de kwaliteit van de gebruikte onderdelen, het toetsenbord en het scherm. De oorspronkelijke nieuwprijs van gebruikte laptops ligt vaak tussen de € 1.000,- en €2.000,- terwijl je er toch niet meer voor betaald dan voor een goedkoop consumentenmodel en de prestaties vaak aanzienlijk beter zijn. Deze hebben, naar mijn ervaring,  vaak een flitsend uiterlijk hebben, maar alleen zo goedkoop aangeboden kunnen worden door te beknibbelen op de kwaliteit van de onderdelen, wat de levensduur niet bepaald ten goede komt.

Voor gebruikte apparatuur werk ik momenteel samen met twee bedrijven die een kwalitatief aanbod hebben en daarnaast een uitstekende en vlotte ondersteuning bij onverhoopte problemen Deze apparatuur wordt altijd aangeboden met een jaar garantie van de leverancier.

Kortom, neem vrijblijvend contact op voor advies als u een aanschaf overweegt. Ik denk graag met u mee!