De beveiliging van je computer en data omvat meer dan alleen je virusscanner. Bedreigingen zijn er immers van meerdere kanten. Virussen, Ransomware, hardware defecten en beveiligingslekken in je besturingssysteem of programma’s kunnen voor onverwachte verrassingen zorgen. Daarom is het belangrijk om met enige regelmaat te kijken of je beveiliging nog wel voldoet.
Updates
Één van de belangrijkste aspecten bij de beveiliging van je computer zijn de updates. Updates voor je besturingssysteem en programma’s kunnen verschillende doelen hebben. De belangrijkste updates zijn de beveiligingsupdates. Met deze updates worden bekende beveiligingslekken in je besturingssysteem of programma gedicht. Zo ben je minder kwetsbaar voor aanvallen die proberen misbruik te maken van deze beveiligingslekken. Zorg dus dat je deze essentiële updates regelmatig installeert.
Virusscanner
Zodra je je met je computer via het internet communiceert, loop je het risico malware en virussen binnen te krijgen. Deze malware en virussen maken vaak gebruik van beveiligingslekken om actief te kunnen worden (zie hiervoor). Een goede virusscanner controleert de bestanden op je pc en met name ook de bestanden die binnen komen vanaf het internet op kwaadaardige bedoelingen. Het probleem met virussen en malware is dat er zeer veel varianten bestaan. Dit maakt ook dat een virusscanner nooit 100% waterdicht is. Het is immers een wedloop tussen de makers van de virusscanners en de makers van virussen.
Een heel vervelende variant van malware is de zogenaamde ransomware. Als je computer geïnfecteerd wordt met ransomware, worden bestanden op je computer versleuteld opgeslagen. Zonder de ontgrendelingssleutel kun je je bestanden dan niet meer openen. En voor die ontgrendelingssleutel mag je dan een leuk bedrag (als je pech hebt in Bitcoins) overmaken aan de maker van de ransomware. En dan moet je hopen dat deze met de sleutel over de brug komt. Ook voor ransomware geldt dat er voortdurend nieuwe varianten verschijnen en dat maar voor een klein deel de ontgrendelingssleutels bekend is.
Backups
Door ransomware kun je dus de toegang tot je bestanden kwijtrake. Maar er kunnen uiteraard ook andere oorzaken zijn. Een defecte harde schijf of het onbewust weggooien van belangrijke bestanden zijn geen voorbeelden van kwade opzet maar kunnen reuze vervelend uitpakken. Het is daarom belangrijk om na te denken over wat belangrijke bestanden voor je zijn en hoe je deze tegen verlies wil beschermen. Windows zelf heeft backup mogelijkheden, maar je kunt ook gebruik maken van gespecialiseerde programma’s met uitgebreidere mogelijkheden.
Persoonlijke gegevens en wachtwoorden
Ook geen onbelangrijk onderdeel van je computerbeveiliging is het bewust omgaan met je persoonlijke gegevens en wachtwoorden. Het gebeurt toch nog redelijk vaak dat bedrijven gegevens van klanten verliezen. Denk na over welke gegevens je op welke websites achter laat en gebruik bij voorkeur niet je primaire emailadres voor het inschrijven op websites en nieuwsbrieven. Voor je grote leveranciers is dit vaak niet handig. Maar hoe vager de site, forum of nieuwsbrief waarvoor je je wil inschrijven, hoe groter het belang van een separaat emailadres dat je desgewenst helemaal op kunt heffen als de ongewenste email de spuigaten uit begint te open.
Gebruik redelijk complexe wachtwoorden (Hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens, minimaal 8 karakters lang) en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites. Voor jou is het reuze handig, maar voor de kwaadwillende die jouw wachtwoord in handen krijgt ook…
Websites en email
Veel malware en virussen komen nog altijd binnen via websites en email, terwijl ook het ontfutselen van persoonlijke gegevens via phishing nog steeds aan de orde van de dag is. Het is dus, ook bij op het oog vertrouwde websites en email zaak om alert te blijven. Krijg je ineens een factuur of aanmaning van een bedrijf waar je geen relatie mee hebt, of dat anders nooit via mail communiceert: open de mail niet en vraag desnoods bij het bedrijf na of die mail inderdaad van hun afkomstig is. Ook verzoeken om bevestiging van creditcards of pasgegevens of zogenaamde pakbonnen van koeriersbedrijven zijn een beruchte bron van infecties of datadiefstal. Wees alert, ondanks alle technische beveiligingshulpmiddelen ben je zelf als gebruiker vaak toch de zwakste schakel. Niet iets om van in paniek te raken, maar je moet altijd op blijven letten!