Windows 10 upgrades en updates
Sinds juli 2005 hebben heel wat mensen de overstap gemaakt naar Windows 10. Windows 10 wordt door Microsoft gezien als de laatste Windows versie; er verschijnt geen Windows 11. Dit wil uiteraard niet zeggen dat Windows 10 stil staat. In tegendeel: naast de onderhoudsupdates er komen 1 a 2 x per jaar nieuwe versies van Windows 10 uit. Deze bevatten een groot pakket aan aanpassingen, verbeteringen en functie uitbreidingen. Als je je computer hebt bijgehouden, zit je inmiddels als het goed is al op derde versie van Windows 10: versienummer 1607 (de Anniversary update uit juli 2016). Deze versie werd vooraf gegaan door de originele versie 1507 (juli 2015) en de Fall update 1511 (november 2015). Hoewel Microsoft ze updates noemt, zijn deze versie updates feitelijk upgrades. Een upgrade betekent dat je over gaat naar een nieuwe versie van Windows. Feitelijk dus naar een nieuw besturingssysteem.
Windows 10 onderhoudsupdates
Ook binnen een versie staat de ontwikkeling niet stil. Fouten en (beveiligings-)problemen die aan het licht komen worden opgelost door de Windows updates. Deze updates worden automatisch geïnstalleerd en verschijnen normaal gesproken iedere tweede dinsdag van de maand. Deze automatische installatie gaat momenteel een beetje ongecontroleerd omdat je zelf weinig invloed uit kunt oefenen op de manier en het tijdstip waarop de updates worden geïnstalleerd en de computer wordt opgestart. Hier gaat echter bij komende Creator’s Update voor sommige gebruikers verandering in komen, waarover hieronder meer…
De levensduur van Windows 10 versies
Elke versie van Windows krijgt van Microsoft een levensduur mee. Binnen deze periode mag je erop rekenen dat op zijn minst essentiële beveiligingsupdates uitgebracht worden.
Voor Windows 7 met servicepack 1 loopt de officiële ondersteuning tot 14 januari 2020. Voor Windows 8 (mits je inmiddels op Windows 8.1 zit) loopt deze tot 10 januari 2023. Dit is dus best een lange periode. Met de introductie van Windows 10 is er een behoorlijke wijziging in de officiële duur van de ondersteuning. De originele versie van Windows 10, 1507, wordt namelijk maar tot juli 2017 ondersteund. Dit is maar krap 2 jaar. In de gedachtegang van Microsoft krijg je namelijk elk jaar gratis de meest recente versie van Windows 10. Vòòr Windows 10 moest je voor de versie upgrades (van Vista naar Windows 7, van Windows 7 naar 8) flink betalen. Om in de toekomst verzekerd te blijven van beveiligingsupdates is het dus wel zaak om de versie updates van Windows 10 te installeren als ze beschikbaar komen.
Opletten bij Windows Vista, 7 & 8
Als je nog Windows 7 of 8 gebruikt kun je dus nog een hele tijd uit de voeten. Je moet hierbij echter wel opletten. De webbrowser in Windows 7 en 8, Internet Explorer, wordt door Microsoft niet meer ondersteund of ontwikkeld. Het is dan ook raadzaam om deze niet meer te gebruiken, maar over te stappen naar Opera, Chrome of Firefox als webbrowser. Deze worden nog wel ondersteund.
Mocht je nog een computer met Windows Vista gebruiken, dan wordt het echt hoog tijd om over te stappen of iets nieuws. De officiële support van Microsoft hierop inmiddels beëindigd, maar ook alternatieve browsers zoals Chrome en Firefox hebben hun support voor Vista inmiddels gestaakt. Hierdoor is het niet veilig meer om nog met Vista het internet op te gaan…
April 2017: De Creator’s Update
Begin april wordt de nieuwste versie van Windows 10 verwacht: de Creator’s Update. Veel grote nieuwe functies in deze versie zijn gericht op gaming, VR en 3D, maar ook als je daar niet in geïnteresseerd bent blijven er genoeg nuttige wijzigingen voor alledaags gebruik over.
Automatische updates: Gebruikers van Windows 10 pro krijgen in de Creator’s Update de mogelijkheid om mee controle uit te oefenen over het gedrag van de automatisch update functie. Installatie en opnieuw opstarten kunnen tot maximaal 35 dagen uitgesteld en zelf ingepland worden. Helaas lijkt het erop dat deze functie voor Windows 10 Home gebruikers niet beschikbaar komt. Waarom is niet helemaal duidelijk, Het lijkt erop dat Microsoft voor thuisgebruikers de kans op fouten of vergeten updates wil minimaliseren.
Privacy venster: Windows 10 communiceert vrij uitgebreid met Microsoft tijdens het gebruik, waarbij tal van gegevens uitgewisseld worden waar je misschien niet op zit te wachten. Deze functies kunnen tijdens de installatie van Windows 10 of achteraf wel uitgezet worden, maar dat is momenteel niet altijd even intuïtief. Je moet hiervoor namelijk op verschillende plekken kijken. De Creator’s update krijgt een centraal privacy venster waarbij alle privacy instellingen overzichtelijk bij elkaar staan en aan te passen zijn.
Power Slider: voor notebookgebruikers die veel op de batterij werken komt er een Power Slider beschikbaar. Hiermee kun je heel makkelijk de instellingen voor prestaties en energiegebruik aan passen terwijl je aan het werk bent.
App Throttle: Zoals gezegd zijn veel aanpassingen in de Creator’s update gericht op gaming en ééntje daarvan is de Game modus. In de Gamer modus worden alle activiteiten op het syteem, behalve je spel, op een laag pitje gezet. Gelukkig heeft Microsoft dit doorgetrokken naar een meer algemene instelling. Met deze App Throttle kun je het processor- en geheugengebruik van achtergrondprogramma’s laten terugschroeven. Hierdoor komen er meer systeembronnen beschikbaar voor de programma’s waarmee je echt aan het werk bent. Met name voor wat oudere of langzamere computers kan dit interessant zijn.
Security Centre: Voor een beter overzicht worden alle beveiligingsinstellingen en de beveiligingsstatus van de computer voortaan in 1 venster weergegeven.