Onderhoud

image_print

OnderhoudOnderhoud is een must

Tijdig onderhoud is essentieel voor de veiligheid, gebruiksgemak en levensduur van uw dure laptop of computer. In de loop van de tijd gaat uw computer, soms ongemerkt,  steeds trager werken. Het is daarom goed om geregeld zowel de software als de hardware van uw computer na te laten kijken.

Software onderhoud

Ook kan het zijn dat door niet tijdig updaten van het besturingssysteem of programma’s, beveiligingslekken ontstaan, waar internetcriminelen misbruik van zouden kunnen maken. Aan de andere kant kan het ook zijn dat sommige updates juist wel toegepast zijn, waarbij ongevraagd wijzigingen aan het systeem aangebracht worden of extra software geïnstalleerd wordt waar u niet om gevraagd heeft.

 

Hardware onderhoud

Ook hardwarematig valt er het nodige te onderhouden. Uw computer fungeert feitelijk als een grote stofzuiger, die voortdurend stoffige omgevingslucht aanzuigt om de inwendige onderdelen te kunnen koelen. Vaak gaat dit stof tussen de koelribben van de processorkoeler of videokaart zitten. Door dit stof kunnen de koelribben de warmte niet meer goed afvoeren, waardoor de computer eigenlijk te heet wordt. Dit uit zich meestal in toenemende geluidsproductie van de ventilatoren in de computer of laptop, eventueel zelf gevolgd door spontane uitvan van het systeem door de ingebouwde oververhittingsbeveiliging. Daarnaast kunnen met name laptops erg heeft aanvoelen op sommige plekken aan de boven of onderkant. Computerblues kan uiteraard uw computer weer lekker stofvrij maken.

Naast stof kan het bij oudere systemen ook zo  zijn dat de koelpasta, die zicht tussen het oppervlak van de processor en het koelblok met de koelribben bevindt, zijn werk niet meer goed doet. Dan wordt het tijd om de oude koelpasta te vervangen en een dun laagje verse koelpasta aan te brengen.

Tijdens het onderhoud is het ook altijd goed om even een blik te werpen op het functioneren van de harde schijf. De harde schijf is een complex mechanisch apparaat dat al uw kostbare gegevens bevat en de nare eigenschap heeft om het op de meest ongewenste momenten te begeven. Regelmatige controle om nare verrassingen voor te blijven is dan ook zeker aan te raden.

Plannen voor de toekomst

Een onderhoudsbeurt is vaak ook een goede gelegenheid om met u te overleggen of de computer nog voldoet of dat het, gezien de leeftijd of veranderende gebruiksbehoeften, toch niet eens tijd wordt om een plan te maken voor vervanging. U weet dan ook ruim antevoren waar u rekening mee moet houden of waar u eens over na moet gaan denken. Een geplande overgang naar een ander systeem is altijd makkelijker dan redden wat er te redden valt van een systeem dat het plotseling begeeft.

Laat uw computer minimaal 1 x per jaar nakijken om problemen te voorkomen!