Reparatie

image_print

Computerblues reparatieKijken naar de mogelijkheden

Helaas gaat elke computer op enig moment stuk. Repareren kan dan een oplossing zijn om op een simpele manier uw computer een nieuw leven in te blazen. Persoonlijk ben ik zeker ook een voorstander van reparatie en zie ik het als een uitdaging om ook oudere systemen goed te laten functioneren. Helaas is mijn ervaring wel dat er door fabrikanten van zowel pc’s als laptops, steeds meer gebruik gemaakt wordt van niet standaard onderdelen en dat er steeds meer onderdelen ge├»ntegreerd worden op het moederbord. Dit maakt reparatie in sommige gevallen een stuk moeilijker zo niet onmogelijk. De verkrijgbaarheid van specifieke onderdelen en de vaak hoge kosten daarvan maken dat per geval bekeken moet worden of het nog zinvol of mogelijk is om een computer nog te repareren.

Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe kleiner het apparaat is, hoe lastiger en kostbaarder de reparatie zal zijn.

Data recovery

Een bijzonder vorm van reparatie is data recovery. Het terughalen van uw kostbare data van een gecrashte harde schijf of het herstellen van per ongeluk gewiste bestanden is altijd een poging waard. Zolang de harde schijf in kwestie nog “aanspreekbaar” is en een computer nog bewerkingen met de harde schijf uit kan voeren zal ik mijn uiterste best doen om met behulp van een aantal recovery programma’s proberen zo veel mogelijk van uw data te redden. Dit is een langdurig proces meer levert in 90% van de gevallen goede resultaten op.

Is de schijf niet meer te benaderen, dan is data recovery alleen nog mogelijk door gespecialiseerde recoverybedrijven, die ook de mogelijkheden hebben om de schijf te demonteren en te analyseren. Dit is zeer specialistisch werk waar dan ook navenant hoge kosten aan verbonden zijn.