Windows 10

Windows 10. Wel of niet upgraden?

Op 29 juli 2015 is de nieuwste versie van Microsoft Windows, Windows 10, verschenen. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en heeft Windows 10 zich bewezen als een soepel, snel en betrouwbaar besturingssysteem. Microsoft biedt bestaande gebruikers van legale versies van Windows 7 of 8.1 gedurende het eerste jaar, dus tot 29 juli 2016, de mogelijkheid om gratis te upgraden. Gebruikers die nog gebruik maken van Windows 8 moeten eerste upgraden naar Windows 8.1 voordat ze over kunnen stappen op Windows 10. Voor gebruikers van Windows XP en Vista is er géén mogelijkheid om gratis over te stappen. Gezien de leeftijd van computers die geleverd zijn met Windows XP of Vista kun je je ook afvragen of je dit zou moeten willen.

Windows 10: Ervaringen tot nu toe

Veel gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 zullen inmidels de melding van de Windows 10 reserveringsapp in hun beeldscherm hebben staan. Sommigen hebben zelf de stap al gewaagd en zelf de upgrade geïnstalleerd. Anderen twijfelen nog wat ze hier mee moeten.

In de praktijk, bij mezelf en klanten blijkt tot nu toe dat Windows 10 een zeer volwassen en stabiel besturingssysteem is dat heel intuïtief werkt omdat met de terugkeer van het startmenu eigenlijk de oude functionaliteit voor bureaubladgebruikers is teruggekeerd zoals ze gewend waren in Windows 7 en eerder versies. Echt grote problemen kom ik nauwelijks tegen.

Windows 10 Upgraden: geef je pc een tweede leven met een SSD

Mijn ervaring is wel dat de overstap naar Windows 10 niet “even een update-je” is, maar feitelijk een goed moment om de pc eens grondig op te schonen om hem weer klaar te maken voor de komende jaren. Voldoet de pc een beetje royaal aan de minimale systeemeisen, dan zou ik altijd overwegen om voor de overstap naar Windows 10 over te stappen op een SSD harde schijf voor Windows en de programma’s. Met een SSD, die zeker 5 x zo snel is als een gewone harde schijf maak je namelijk optimaal gebruik van de snelheid van Windows 10 en geef je je computer echt een tweede leven. Het hoeft niet, maar ik zou zeker even informeren naar de mogelijkheden voor jouw computer. Ik help je er graag bij.

Windows 10 upgraden: Voor je begint

Voor je besluit daadwerkelijk te gaan upgraden zijn er een aantal zaken waar je om moet denken:

  • Ga na of je oude of speciale software gebruikt die mogelijk problemen kan geven. Voorbeelden hiervan zijn: Office 2003 of ouder, Oude versies van Paint Shop Pro en andere programma’s die je vaak gebruikt maar de afgelopen jaren nooit bijgewerkt hebt.
  • Controleer of je hardware geschikt is voor Windows 10: minimaal 1Ghz Processor, 2GB geheugen en voldoende harde schijf ruimte minimaal 20GB. Computers die geleverd zijn met Windows 7 Of Windows 8 mogen geen problemen geven. Kijk dus zeker even naar de systeemeigenschappen van je computer.
  • Controleer ook bij de fabrikant van je printer/scanner en andere randapparatuur of het door jou gebruikte model ondersteund wordt onder Windows 10. Download indien voorhanden, alvast de Windows 10 stuurprogramma’s voor je randapparatuur. Let hierbij op of je de 32  (x386)  of 64 (x64) bits versie nodig hebt.
  • Heb je Windows 7, zorg dan dat je minimaal servicepack 1 geïnstalleerd hebt.
  • Ruim oude programma’s die je niet gebruikt op door ze te deïnstalleren via het configuratiescherm.
  • Maak een backup van je gegevens (het liefst van de hele pc).
  • Sommige beveiligingssoftware kan de upgrade naar Windows 10 verstoren: het veiligst is het om voor je de upgrade start je beveiligingssoftware te deïnstalleren en na de upgrade die nieuwste versie van je beveiligingssoftware te installeren. Ik ben met name bij ESET producten al eerder tegen deit probleem aangelopen, maar sluit niet uit dat het bij andere beveiligingssoftware ook kan spelen.
  • Voldoet je computer aan alle eisen, dan is het tijd om echt van start Download de Windows 10 Media Creation tool van Microsoft. Kijk goed of je de 32 of 64 bits versie moet hebben. Ook dit vind je in het systeemeigenschappen overzicht terug. De Windows 10 upgrade app, die vraagt om registratie is feitelijk een nodeloos ingewikkelde methode om te upgraden. Met de Medias Creation Tool hoef je je niet eerst in te schrijven en kun je bovendien direct kiezen of je de computer direct wil upgraden, of dat je eerst een DVD image voor een Windows 10 installatie DVD wil maken.
  • De upgrade kan tussen de 20 minuten en een uur of langer duren. Dit is afhankelijk van de snelheid van je computer en de hoeveelheid gegevens die je erop hebt staan. Sluit de computer tijdens het upgradeproces niet af, ook niet als er langere tijd niets lijkt te gebeuren.
  • Ben je na afloop van de upgrade niet tevreden: Windows 10 biedt de mogelijkheid om binnen 30 dagen terug te gaan naar je oude besturingssysteem.

Heb je nog vragen of twijfel je: neem dan eerst contact op.